Siveltimen valitseminen taidemaalauksen aloittajalle

Kun olet vasta aloittamassa maalaamista, voi olla hankalaa tietää, minkä pensselin valitsisit. On niin paljon erilaisia ja erikokoisia, että on vaikea tietää, mikä sopii parhaiten omaan projektiin. Tässä on muutamia asioita, jotka kannattaa pitää mielessä, kun valitsee maalausharjaa aloittelijalle:

  • Valitsemasi siveltimen tyyppi riippuu käyttämästäsi maalityypistä. Jos käytät esimerkiksi akryylimaalia, tarvitset synteettisen siveltimen. Jos käytät öljyväriä, tarvitset luonnonharjaksista sivellintä.
  • Siveltimen koon on oltava sopiva työstämällesi projektille. Jos työstät pientä projektia, kuten kangasmaalausta, tarvitset pienemmän siveltimen. Jos työstät suurta projektia, kuten seinämaalausta, tarvitset suuremman siveltimen.
  • On tärkeää valita miellyttävä sivellin. Et halua liian painavaa tai liian kevyttä sivellintä, ja sen on hyvä olla kädessäsi. Kokeile eri siveltimiä, kunnes löydät itsellesi sopivan.

Näiden vinkkien avulla täydellisen siveltimen valitseminen seuraavaa projektiasi varten on helppoa.

Sivellintyypit taidemaalauksessa

Harjoja on kaikenmuotoisia ja -kokoisia, ja kullakin tyypillä on omat ainutlaatuiset etunsa. Esimerkiksi litteät siveltimet sopivat erinomaisesti terävien viivojen luomiseen, kun taas pyöreillä siveltimillä voidaan tuottaa pehmeät, hajanaiset reunat. Lisäksi on olemassa filbert-siveltimiä, jotka ovat ihanteellisia kaarevien pintojen maalaamiseen, ja viuhkasiveltimiä, jotka ovat täydellisiä värien sekoittamiseen keskenään. Koska siveltimiä on saatavilla niin paljon erilaisia, on tärkeää valita oikea sivellin juuri kyseiseen tehtävään. Erilaisten siveltimien kokeileminen on osa maalaamisen hauskuutta, joten älä pelkää kokeilla jotain uutta. Kuka tietää? Saatat juuri löytää uuden suosikkisiveltimesi.

Siveltimen peseminen oikeaoppisesti

Kun olet lopettanut maalaamisen päiväksi, on tärkeää pestä sivellin huolellisesti, ennen kuin laitat sen pois. Muuten maali kuivuu ja kovettuu harjaksille, jolloin siveltimen käyttäminen uudelleen vaikeutuu. Eikä kukaan halua heittää pois täysin hyvää sivellintä! Jos haluat pestä siveltimen kunnolla, poista ensin mahdollisimman paljon maalia pyyhkimällä se rätillä tai pahvinpalalla. Huuhtele harjakset sitten lämpimässä vedessä, kunnes vesi valuu kirkkaana. Muotoile lopuksi harjakset varovasti uudelleen sormillasi ja anna siveltimen kuivua ilmakuivaksi. Pienellä huolellisuudella voit pidentää siveltimesi käyttöikää ja säästää samalla rahaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.