Top 10 modernia taiteilijaa 21. vuosisadalla

Uusia taiteilijoita syntyy jatkuvasti, ja on yhä vaikeampaa ja vaikeampaa seurata heitä kaikkia. Jotkut taiteilijat erottuvat kuitenkin muita enemmän. Nämä ovat nykyajan huippuartistit, jotka sinun pitäisi tuntea juuri nyt. Nämä taiteilijat ovat vaikuttaneet taidemaailmaan eri tavoin viime vuosina. Jotkut näistä taiteilijoista saattavat olla sinulle uusia, mutta heistä kannattaa ehdottomasti oppia lisää. Heitä yhdistää heidän innovatiivinen lähestymistapansa kuvataiteen luomiseen, mikä erottaa heidät monista muista taiteilijoista, joista suuri yleisö nykyään keskustelee. Vaikka nykyään työskentelee niin monia hienoja taiteilijoita ja nousevia tähtiä, jotka pian murtautuvat valtavirtaan, nämä ovat meidän valintamme 21. vuosisadan 10 parhaaksi nykytaiteilijaksi.

Mark Flood

Mark Flood on irlantilainen taiteilija, jonka teoksissa tutkitaan usein maiseman ja kehon välistä yhteyttä. Hänen grafiikkansa, veistoksensa ja installaationsa ovat usein saaneet inspiraationsa luonnosta ja sen suhteesta ihmiskehoon. Flood on erityisen kiinnostunut tutkimaan maisemia, kuten aavikkoa, rannikoita ja vuoria, ja sitä, miten ilmastonmuutos ja ihmisen toiminta muuttavat niitä. Floodin teoksiin vaikuttavat myös hänen kokemuksensa Irlannissa kasvamisesta, mikä näkyy myös hänen kiinnostuksessaan kelttiläisen kulttuurin historiaan ja symboliikkaan. Hänen teoksissaan käytetään usein orgaanisia materiaaleja, joita hän kerää matkoillaan, ja hän kokeilee erilaisia papereita, kankaita ja metallia. Flood on sanonut, että hän haluaa luoda teoksia, jotka heijastavat hänen omia kokemuksiaan, mutta kutsuvat samalla katsojaa lisäämään teokseen oman merkityksensä.

Marina Abramovic

Marina Abramovic on serbialainen taiteilija, joka tuli tunnetuksi 1970-luvulla osana minimalistista taidesuuntausta. 1980-luvulla hän alkoi luoda teoksia, joissa tutkittiin performanssitaiteen ja taiteilijan kehon välistä suhdetta. Tämä johti siihen, että hän loi useita hyvin tunnettuja teoksia, kuten Rhythm 10 (1980) ja The Artist is Present (2010). Abramovicin viimeisin teos on monialainen näyttely “The Cleaner”, joka on ollut esillä eri puolilla maailmaa, muun muassa Hudson River Museumissa New Yorkissa, National Gallery of Victoriassa Melbournessa Australiassa ja Guggenheim-museossa Bilbaossa Espanjassa. Näyttely keskittyy intialaisen henkisen parantajan työhön, joka auttaa ihmisiä vähentämään stressiä ja ahdistusta. Näyttelyssä yhdistyvät taide, musiikki ja tanssi, ja siinä tutkitaan näiden eri taidemuotojen ja ihmiskehon parantavan voiman välistä yhteyttä.

Orlan

Orlan on ranskalainen vartalotaiteilija ja valokuvaaja, joka tuli tunnetuksi 1990-luvulla usein järkyttävillä ja kiistanalaisilla näyttelyillään. Hänen teoksensa tutkivat usein taiteen ja ihmiskehon välistä suhdetta, ja ne syntyvät yleensä hänen omaa kehoaan käyttäen. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat muun muassa Grafting (1997-1999) ja Epilepsia: The Hidden Epidemic (2010). Orlan on saanut vaikutteita feministisestä teoriasta, psykoanalyysistä ja Sigmund Freudin seuraajan, uuden psykoterapiajärjestelmän luoneen Jacques Lacanin teorioista. Hän on kiinnostunut siitä, miten yhteiskunnan reaktio naisvartaloon on saanut vaikutteita freudilaisesta teoriasta, jossa ihmiskeho nähdään luonnostaan seksuaalisena. Orlan on ollut kiinnostunut myös tavoista, joilla teknologiaa voidaan käyttää kehon muuntamiseen, mikä näkyy hänen Grafting-sarjassaan, jossa hän istuttaa lehtiä ja oksia kehoonsa.

Image Source: FreeImages‍

Shih Tunga

Shih Tunga on kiinalainen taiteilija, joka työskentelee pääasiassa elokuvan parissa. Hänen elokuvissaan tutkitaan usein menneisyyden ja nykyisyyden välistä suhdetta ja sitä, miten nämä kaksi liittyvät toisiinsa. Hänen ensimmäinen pitkä dokumenttielokuvansa “The Coffinman” (2003) käsittelee miehen työtä, joka valmistaa arkkuja ihmisille Kiinan maaseudulla. Tunga käyttää minimalistista lähestymistapaa elokuvantekoonsa ja kuvaa usein Kiinan maaseudulla asuvien ihmisten elämää tyhjää seinää tai maisemaa vasten. Hän on kiinnostunut siitä, miten modernisaatio on muuttanut kiinalaista kulttuuria ja miten menneisyys ei ole jotakin, joka on kadonnut, vaan jotakin, joka on edelleen yhteydessä nykyhetkeen. Tungan teoksissa keskitytään usein niihin, jotka valtavirtayhteiskunta usein jättää huomiotta, kuten mielisairaisiin tai maaseudulla asuviin ihmisiin, jotka ovat jääneet maan kehityksen jalkoihin.

Richard Prince

Richard Prince on yhdysvaltalainen taiteilija, joka tunnetaan parhaiten appropriation art -taiteestaan, jossa hän ottaa valokuvia tai muita kuvia ja muuttaa niitä jollakin tavalla luodakseen uusia taideteoksia. Hänen tunnetuimpia appropriation-taideteoksiaan ovat “New Portraits” -sarja, jossa hän maalasi ja muokkasi uudelleen valokuvia ihmisistä lehdistä, lähinnä Playboy- ja Penthouse-lehdistä. Vaikka Prince tunnetaankin parhaiten anastustaiteestaan, hän on luonut uransa aikana monenlaista taidetta veistoksista maalauksiin ja piirustuksiin. Hän kokeilee jatkuvasti erilaisia materiaaleja ja taiteen tekemisen tapoja, mikä näkyy hänen vuosien varrella tuottamissaan monenlaisissa taideteoksissa. Prince on sanonut pitävänsä siitä, että hän ottaa kuvia ja tekee niistä jotain aivan muuta, eikä hän halua minkään teoksensa olevan liian kirjaimellinen. Hän haluaa antaa katsojan päättää, mitä taide merkitsee hänelle, ilman mitään tiettyä sanomaa.

KAWS

KAWS on yhdysvaltalainen taiteilija, jonka teoksissa käsitellään usein lapsuuden ja nostalgian kaltaisia teemoja. KAWS on lyhenne hänen koko nimestään Brian Keith Whalen. Hänet tunnetaan suurikokoisista veistoksistaan ja maalauksistaan, joissa on usein “Bearbrick”-hahmo. KAWSin teoksiin vaikuttavat popkulttuuri ja taidehistorian eri aikakausien hahmot. Hän saa inspiraatiota myös leluista ja lastenkulttuurista, mikä hänen mukaansa liittyy hänen kiinnostukseensa nostalgiaan. KAWS on sanonut, että hänen työnsä ei ole vain sen tutkimista, mistä hän pitää, vaan myös sen, mistä hän ei pidä. Hän on kiinnostunut siitä, miten hänen reaktionsa asioihin liittyvät hänen omiin kokemuksiinsa Kaliforniassa kasvamisesta. Hänen teoksissaan viitataan usein taidehistorian eri aikakausien taiteilijoihin ja hahmoihin, kuten taidemaalari Edvard Munchiin, taiteilija ja elokuvantekijä Andy Warholiin ja taiteilija Marcel Duchampiin.

Murakami Ryuuichi

Murakami Ryuuichi on japanilainen taiteilija, jonka teokset käsittelevät usein popkulttuuria, japanilaista kulttuuria ja hänen omia henkilökohtaisia kokemuksiaan. Hän on kuuluisa “Superflat”-taidevirtauksestaan, jossa hän käyttää litteitä kaksiulotteisia kuvia tutkiakseen 1900-luvun alun japanilaista popkulttuuria. Murakami tunnetaan myös yhteistyöstään muiden nykytaiteilijoiden ja tuotemerkkien kanssa, joita on ollut esillä näyttelyissä ympäri maailmaa. Murakamin tunnetuin taideteos on luultavasti vuonna 1995 syntynyt “Hovering Duck” -veistos, joka on nykyään sijoitettu moniin eri paikkoihin ympäri maailmaa, kuten Rotterdamin Kunsthal-museon ulkopuolelle Alankomaissa, Hampurin Westwerk-rakennuksen katolle Saksassa ja Sotheby’s-rakennuksen katolle New Yorkissa.

Chris Ofili

Chris Ofili on brittiläissyntyinen nigerialaissyntyinen taiteilija, joka on kuuluisa siitä, että hän käyttää taideteoksissaan värikkäitä värejä ja materiaaleja, kuten norsunlantaa. Hänen värikkäitä maalauksiaan inspiroivat usein hänen afrikkalainen perimänsä sekä Nigerian politiikan ja kulttuurin symboliikka ja värit. Ofili on Turner-palkinnon voittaja, ja monet hänen teoksistaan ovat museoissa ympäri maailmaa. Suuri osa Ofilin töistä pohjautuu myös hänen omiin kokemuksiinsa Britanniassa kasvaneena lapsena. Hän on sanonut haluavansa tutkia taiteessaan asioita, joita lapset pitävät kiinnostavina ja merkityksellisinä, kuten leluja ja värejä, koska nämä ovat asioita, joita lapset pitävät itsestäänselvyyksinä.

Johtopäätös

Nämä ovat 2000-luvun huipputaiteilijat. He ovat vaikuttaneet taidemaailmaan eri tavoin viime vuosina, ja heidän innovatiivinen lähestymistapansa kuvataiteen luomiseen erottaa heidät monista muista taiteilijoista, joista suuri yleisö nykyään puhuu. Mark Floodista Murakami Ryuuichiin, nämä ovat nykytaiteilijoita, joista kannattaa tietää. Nämä taiteilijat ovat luoneet teoksia, joihin kannattaa perehtyä syvällisemmin, ja heitä kannattaa pitää silmällä tulevaisuudessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *